söndag 19 april 2009

Festarrangör

Igår var det som sagt fyraårskalas som gällde. Eftersom jag inte hade lyckats ta mig samman i tid och skicka ut inbjudningskort, så blev det ett litet helsvenskt barnkalas. Tre svenska barn var inbjudna och själv har jag två, kan det bli mer lagom än så?
Eftersom vädret inte riktigt verkade bestämma sig så pyntade vi vardagsrummet till fest och en liten minibuffé med chips, ostbågar och pizzabitar ställdes fram på bordet. Efter att barnen ätit lite sadlade jag snabbt om från servitris till lektant, och som en annan Mary Poppins lyckades jag sedan engagera barnen med 'gömma nyckeln', fånga fjärilar med håv, pilkastning (kardborrpilar), samt ett par italienska lekar som de alla fem lekt på dagis och i skolan. Sen var det dax för tårtknöande, vilket betyder att man knör in en så stor bit tårta i munnen som möjligt på minsta möjliga tid. Denna lek var inte planerad, men utövades konstigt nog ändå av dem alla fem. Efter en liten stunds fritt lekande i barnkammaren, den stunden använde jag till att med ishacka bräcka loss intrampade pizzabitar från vardagsrumsgolvet, var det dax att lufta barnen. För att inte skrämma livet ur grannarna, så blev det viskleken i trapphuset. Har nog aldrig någonsin sett fem ungar springa ner för trapporna så tyst!
Väl ute började flocken dra åt olika håll, och dessutom i olika takt, så då blev det att fösa ihop dem igen och föreslå den otroligt roliga leken 'Följa John'. Barnen tyckte att förslaget var toppen, så på så vis lyckades vi få med oss alla fem utan något svinn på vägen. Som tur är har vi en stor park alldeles utanför dörren, och i den finns det en inhägnad med får, getter, hönor och kaniner, kan man hitta ett mer passande ställe för fem vilt galopperande ungar?
Väl framme vid beteshagen stannade vi till och matade getterna tills det blev gröna i ansiktet. Om ni inte redan visste det, så kan jag tala om att när en get sätter klöven i halsen och försöker att spy, då är det garanterat dax att sluta ge dem gräs.
Vi lämnade de ulkande, skrovmätta getterna och ägnade oss istället åt frisbee kastning, fotboll, burken och röda lyktan. När barnen efter någon timme tröttnat på att gå i vall, var det dax att gå hem igen. Väl hemma hade hela flocken behov av att fukta struparna och lägga inälvorna i blöt, så då sörplade vi i oss allt vi lyckades komma över i flytande form. Därefter blev det fiskdamm och godisknöande. Har inte riktigt förstått reglerna ännu, men godisknöandet verkar fungera ungefär på samma sätt som tårtknöandet.
Vid tio över sex tyckte jag att det var dax att bli avlöst, så jag försökte ringa till föräldrarna. Men tror ni att det var någon som svarade? Nej, jag möttes istället av tjatiga telefonsvarare och enerverande upptagettoner. HAHA! De trodde nog att jag skulle behålla dem, men tji fick de! Jag satte på automatisk uppringning till deras mobiler, så efter tio minuter var det klart och föräldrarna var på väg. För att underlätta väntandet, så rundade vi av det hela med det magiska matematikspelet Cauldron, vilket sexåringarna tyckte var otroligt roligt då de faktiskt gjort både plus, minus och gånger i skolan.
Tror ni jag var slut när jag satte mig i soffan igår kväll?

15 kommentarer:

Angelica sa...

Det lät alldeles underbart för de små liven och du är varmt välkommen hit när det är dags för nästa kalas här!!! Du verkar ju vara en perfekt nanny ;D

Hoppas att söndagskväll blir mycket lugnare!

Stor kram

Angelica

mockapocka sa...

Men kära nån, vilket kalas! Tur att du inte hann skicka ut inbjudningskorten till de andra. Det hade inte varit något kvar av dig efter ett ännu stötte kalas.
Jag antar att sonen var nöjd med sin fest.

segsliten sa...

Angelica: Lugnare än så här kan det inte bli! Lillklimpen fick feber under natten och har varit ett litet knytt hela dagen.

segsliten sa...

Angelica: Betalar du flyget så kommer jag på stubben!

victoria sa...

Hej hopp,
mig kan du inte förbjuda att skriva eftersom jag är myndig och bestämmer över mig själv...haha. Vilken BRA kalasmamma du är, jag fick värsta ångesten när jag läste. Vi hade kalas i dag och jag gjorde inget annat än serverade maten, diskade o städade efter dem. Leka fick de göra själva!!!Sorgligt, och jag som ska vara pedagog och allt...snyft.

Hur många timmar hade ni kalaset egentligen?Skriver man ingen sluttid på kort (eller som i ditt fall, säger det när man bjuder in)? Vi hade kalastid 11-14 men det var då barn från förskolan. Det lilla kalaset med barn som vi umgås med på fritiden hade vi ingen sluttid i och för sig...

Hoppas att du inte är alltför slut nu och att ni har det bra allihop.

Kramar Victoria

CharmKatti sa...

Jäklar i lådan, vilken dag och vilket kalas!!
Jag är imponerad, verkligen!
Förstår att du är rätt färdig efter den dagen. Och jag hoppas du kankse känner dig lite piggare idag, men oftast kan man känna sig bakis fast man inte ens druckit nåt starkt:-)

Ingela la la sa...

Det lät som om dom hade ett roligt kalas.. fast jag förstår om du var trött! Jag var helt slut efter att ha haft 6 st 3-åringar i 2 timmar.. Du kändes verkligen som Mary Poppins ;-)

Hoppas lillklimpen blev nöjd, snart är han ju inte så liten längre..

Kram Ingela

Livet på Citronodlingen sa...

Värsta partyproffset ju! Du kanske skulle bli festfixare?

segsliten sa...

Viktoria: Kalaset varade i närmare fyra timmar.

Katti: Bakis?! Lillklimpen fick feber, jag är helt däckad och storklimpen fick örsprång. Tur att det inte blir några kalas på ett tag nu!

Pysen: Festfixare? Jag fixade bal på gymnasiet, vilken pärs! Jag arbetade i veckor. Sen dess har det mest blivit barnkalas, och det känns lite mer lätthanterligt. Att fixa fest är ganska krävande har jag märkt.

Britta sa...

Hej ! Alltid kul att läsa din sida och jag får en sådan längtan till Italien . det är 40 år sedan jag var där .Ni verka ha ett fantastiskt fint land och lever feter det . läser dina kommentare på Piluttans vrå och vi bruka säga att skulle vara kul att besöka Italien . den som lever får se .Må så gott m.v.h B-M L....

Sara Yilmaz sa...

hahahaha OJOJ,vilken dag! jag hade varit däckad kan jag säga...jag blir trött bara av 1 ??!!! barnen verkar ha haft kul iaf =) god morgon!!kram

Anonym sa...

Som så många andra tycker jag att du fixade detta galant...Jag gillar inte att arrangera kalas(och det var en underdrift!). Hoppas jag kan klä mig i Mary Poppins en dag och överrraska mina barn...

Nina

Veronica sa...

Wow, vilken festfixare! Hihi, knö i sig tårta var bra :) Jag kan liksom se det framför mig hur ni frossar!

Kram på dig

CharmKatti sa...

Ja det är det jag menar. Att man kan känna sig "bakis" fast man inte ens varit på fest.

Och självklart kan man äta lunch precis när som helst på dygnet, det beror ju på när man åt frukost liksom:-)

Monica sa...

Hej !!!!
Ha,ha,helt underbart !!!!!
Du är helt suverän !!!!!!
Det där var nog årets kalas,som barnen kommer att prata länge om....!!!!
Trött.....?!.....men kära du varför det,hi,hi,......bara kul att vara med små barn väl......?!
Ha en bra dag......!!
Kram,
Monica