onsdag 7 oktober 2009

Hög surhetsgrad

Igår blev jag riktigt sur.

Min svärmor var här i en halvtimme. Inte så länge kanske, men under den korta tiden lyckades hon - med skorna på - knata runt i varenda rum. Hela min kropp skrek när jag såg henne gå från rum till rum. Värst var det nog när hon ställde sig på barnens lekmatta, då stack det ilsket i varenda nervtråd. Jag kände mig våldtagen; det här är mitt hem, med mina regler, och hon VET att jag inte tycker om att man går in med skor. Efter arton år tillsammans med hennes son, varav vi har haft ett eget hem i femton, vet hon vad som gäller. I vanliga fall brukar jag säga till, men igår gjorde jag inte det. Det kändes förargligt att vara så petig när hon hade varit så snäll; hon hade nämligen åkt buss genom hela stan för att hämta hem storklimpen från skolan.
Jag kunde inte hämta honom själv eftersom lillklimpen hade feber, över fyrtio grader t.o.m, så det var ju inte att tänka på. Och sambon, han var naturligtvis i andra ändan av Italien, och kunde inte hämta han heller.
Men det spelar egentligen ingen roll. För hur snäll och hjälpsam hon än varit så tycker jag att hon ska respektera mig; och gör hon det, så går hon inte in med skor när hon kommer hem till mig, inte ens om hon är här i fem minuter.

Det hela slutade med att jag, så fort hon gått ut genom dörren, skurade hela lägenheten. Det kan kanske låta som en överdriven åtgärd, men barnen leker nästan alltid på golvet. Och dessutom så sitter de ofta där i sina pyjamas. Jag tycker inte att det är lämpligt att ha golven fulla med smuts och bakterier, även om lite skit kan tänkas rensa magen, och att få ner grus och annan skit i sängarna har jag faktiskt inte heller lust med.
Det enda jag kunde göra var att skura. Skura mina golv. Skura bort min irritation. Skura, skura, skura. Jag gnodde som en besatt, hade det inte varit för att klimparna behövde få i sig lite mat så hade jag nog gnott mig ända ner till grannen.
Efter en sömnlös natt och en hel dag med en feberhulkande fyraåring så var det inte riktigt så jag hade tänkt avsluta dagen. Men vad gör man när man är tvungen att bli av med smutsen och ilskan?

Ikväll kommer svärmor hit igen; den här gången med svärfar i släptåg. Irritationen har redan börjat krypa i mig, men jag försöker hålla den stången. Sambon har sagt åt mig att demonstrativt ställa fram två par tofflor. De står nu tätt, tätt tillsammans ute i hallen och väntar på att få krama svärföräldrarnas strumpklädda små fötter. Jag hoppas innerligt att deras fötter hittar dit.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Det hoppas jag med!

Krya på lill-klimpen!

Nina

Helly på vift sa...

Ah, jag fòrstàr dig. Har tyvàrr sjàlv inga barn àn, men men situationen kànner jag igen. Min svàrmor har bara hàlsat pà en enda gàng sedan jag kom hit fòr 6 àr sedan och jag hade sagt till pojkvànnen att sàga till sin kàra mor att i vàrt hem fick man inte ròka, men morgonen efter sà stàngde hon in sig pà toa och blossade pà. Pojkvànnen kànde sig lite dum att sàga till henne eftersom han visste att hon inte kunde gòra "nummer 2" utan att ròka...

Ja, ja vad ska man sàga ;o)

Isa sa...

Oj, vilken igenkännande läsning! Jag har så där pass femtio års förtrogenhet med problemet! Barnens kompisar lärde reglerna på nolltid, tom såg det positiva, tror jag, allifrån 'tåg-byggande' till musiklyssnande i bekvämposition på alltid rena, fräscha mattor....
Att dra 'ute-skiten' in i ett hem så där medvetet, jag kan svårligen tänka mig ngt mer sanslöst idiotiskt... Kämpa på med 'omvändelse-missionen'!

Singelmamman sa...

Herrejösses för att ta i! Din svärmors brist på respekt är fruktansvärd. Tur att din sambo indirekt/direkt håller med dig eftersom han kom med det lysande förslaget om tofflor.
Lycka till med dem ikväll!
kram

Anonym sa...

Jag vet precis hur du känner.. de bara stormar in med skor på fast de tydligt ser att vi inga har och ett skoställ precis mitt framför dem i hallen. Jag fattar inte hur man bara kan gå in nånstans när regnet öser ner utanför utan att för en sekund tänka på att skorna ska av. Jag ger alltid sambon en blick av irritation men varken han eller jag kan säga till.. Men jag måste det från och med nu.. jag retar mej så. Jag kan sitta under hela besöket och tänka på de där skorna på fötterna och irritera mej..

K-L sa...

Förstår din irritation men måste erkänna att jag gett upp kampen om ett skofritt hem. Min familj tar alltid av sig skorna men att få svärmor att göra det är inte att tänka på. Jag får nöja mig med att hon respekterar godisförbud sex dagar i veckan och slutat köpa presenter till barnen varje gång hon träffar dem. Man får vara nöjd för det lilla.

CharmKatti sa...

Hej!
Jag förstår din ilska, att inte få respekten från sin svärmor eller från vem som helst egentligen.
Men, kanske att du överreagerade liiiite när du skurade alla golven;-)
Nä, jag förstår att du blev arg och upprörd. Bättre att ta ut ilskan på skurmoppen än på nåt annat.

Kram
Katti

Monica sa...

Hej !!!!!
Ha,ha,ja, svärmödrar........hmmmm...
Jag umgås nuförtiden med släkten , över en pizza, på nåt hak......eller i en park cyklandes,eller ute i nåt köpcentrum.......Bliss !!!!!!
Svärmor slutade att bjuda in avkommor o påhäng, för en sisådär 3 år sedan.........jag slutade också, ungefär i samma veva, förutom ett par repetitioner om året......mina svägerskor, har aldrig bjudit in någon hemma.......
En stor kram till sjuklingen......och sjuklingens mamma.....
Kram,
Monica

Myra sa...

Alltså, vad ÄR det för vana...!? Jag kände precis som du då det kom gäster hem som bara travade rakt in. Och i Wales regnar det ju en hel del, så ofta var det blöta skor som borrade ner sig i de redan så otäcka heltäckningsmattorna.
Jag vande mig aldrig vid det. Och de vande sig aldrig vid att jag tog av mig skorna och ställde vid ytterdörren. :)

segsliten sa...

Nina: Han är på bättringsvägen.

Singelmamman: Eftersom det var Storklimpen som öppnade för farmor och farfar så var det han som såg till att de fick tofflorna på. De hann knappt innan för dörren innan han förkunnade: Mamma gillar inte att man går in med skor. TA AV ER, tofflor står där.

Helly: Man kan ju tycka att åtminstone familjemedlemmar ska kunna ta lite hänsyn.

Isa: Efter femton år i det här landet är tyvärr inte riktigt orken på topp. Men jag gör vad jag kan ... när jag orkar. Det är tungt att alltid simma motströms.

RedPaint: Det är likadant för mig, irritationen bara växer och till slut kan jag nästan inte tänka på något annat.

K-L: Visst, men det känns trist att inte bli respekterad; jag respekterar deras regler, varför kan de inte respektera mina?

CharmKatti: Skurmoppen tog skiten och barnen fick en betydligt mysigare mamma. :)

Monica: Men tänk att det ska behöva gå så långt att man inte bjuder hem varandra; det känns ju bara för sorgligt!

Myra: Hade jag haft heltäckningsmatta, då hade jag dött!

Anonym sa...

Hejsan,vad jag kànner igen mig i det du skrivit.Efter òver 20 àr i det hàr landet har jag lyckats "uppfostra de flesta! Jag har massa tofflor till utlàning!
Om man sen tànker pà hur mycket hundskit det ligger pà Italiens trottoarer kan man ju bli galen.

Krya pà er kram Maria i SanRemo

segsliten sa...

Maria: Usch, jag kommer nog aldrig vänja mig vid all denna hundskit!

Anonym sa...

Kul skrivet. Verkligen så jag kunde se situationen. Du får väl se till att de "snavar" på tofflorna.(Nä, inte så de skadar sig) Hittade just hit & kikar nog in igen.Milla:D

victoria sa...

Hej på dig kära bloggvän!!!
Verkligen en irriterande svärmor du har. Man ska absolut respektera hur andra vill ha det i sina hem- fy så störigt. Hoppas lilla prinsen blir bra snart, det är såå jobbigt med sjuka barn. Jag blir alltid så ledsen när mina är sjuka :(.Jag skulle faktiskt vilja ha något från Italien, men det kan bli liiite svårt för dig att skicka...SOL!!! Här är det hemskt väder. Regn och rusk. Mörkt och blåsigt. Riktigt deprimerande! Ha det bäst vännen, kram Victoria.

Livet på Citronodlingen sa...

Ja, usch, jag förstår inte det där heller... Här knatar vi för visso omkring med skor inne, och det kommer aldrig att gå att få nån ändring på det heller... Dels så har vi ju det viset att man springer ut och in hela tiden (bland annat för badrummets skull) sen tror jag aldrig att jag skulle få Peppe att ta av sig arbetsskorna varje gång han kommer hemom för att hämta något...

Jag skulle gärna vilja, för vi har ingen hall och man kliver rakt in i köket utifrån... Det blir grymt smutsigt på nolltid...

segsliten sa...

Milla: Det var ungefär det jag gjorde; de stod väldigt nära ytterdörren. Det fanns ingen möjlighet att komma in utan att antingen dra dem på sig eller hoppa över dem. Dessutom var min storklimp snabb att tala om vad som gäller.
Kul att du hittade hit!

Victoria: Lillklimpen är fortfarande dålig men blir bättre och bättre för var dag som går. Jag bad solen komma upp till dig ett tag - eftersom det är så grått och trist här idag så antar jag att den redan är på väg.

Pysen: Det här med att gå in med skor är verkligen en äcklig ovana.

Förresten varför inte ge Peppe ett par rediga träskor - då kan han göra som min morfar gjorde på landet - hoppa ur dem strax innanför/utanför dörren. Julklapps tips! :)

Emmama sa...

Din man är ju en riktig diplomat! :) Jag tror hon kommer välja tofflorna, hoppas det i alla fall. Här är vi också NOGA med att skor ska av och vi har upprört både en och två hantverkare när vi bett dom ta av skorna innan de kommer in. Men tänk på allt man går på utomhus, jag vill inte alls ha det inomhus.. Kram och trevlig helg!

segsliten sa...

Emmama: Tofflorna åkte på, men idag var hon här i 5 minuter och stövlade runt i alla rum igen. :(

nillas liv på pinnen sa...

Jag skulle bli tokig av att bli nonchalerad på det sättet. Oavsett vad du har för regler i ditt eget hem borde det vara självklart för din svärmor att följa dem för att visa att hon respekterar dig.
Låter nästan som att hon provocerar med flit? Och att hon utnyttjade det faktum att hon ställt upp och hjälpt dig med hämtningen.

Jag har en kompis som har italienska svärföräldrar. Varje sommar är de tillsammans några veckor och varje gång drabbar min kompis samman med sin svärmor.
Å andra sidan, så kanske det är bättre än att alla konflikter sopas under mattan på traditionellt svenskt manér?

Kicki sa...

Hehehe... får mig att tänka på "deras" fina reklam för rengöringsmedel som ger supervita, disinificerade, rena golv som man kan gå med VITA strumpor på utan att man blir ett dugg smutsig! Ha! Har dom tänkt slicka på golven dom klampar in på med skorna på?

Speja sa...

Åh, jag förstår verkligen dig. Det är inte bara smutsen som hon drog in som ligger där och häcklar, det är respektlösheten - eller otänksamheten - förstår att ilskan pyr och bubblar inomvärtes.

Hur gick det då? Är nyfiken...förstod de piken med tofflorna?

Hoppas ni har kryat på er!

Kram
Speja

segsliten sa...

Nilla: Att hon skulle provocera med flit tror jag inte. Det är nog snarare så att hon inte lyssnar på vad jag säger - vilket är respektlöst i sig. Dessutom anser hon att en halvtimme är så kort tid att det inte lönar sig att ta av sig skorna.

Kicki: Jag skulle inte slicka ett italienskt golv ens om jag fick betalt. Min svärmor skurar betydligt oftare än jag (köket drar hon av två ggr om dagen)men det är hemma hos henne man blir smutsig om strumporna.

Speja: Eftersom det var Storklimpen som öppnade för farmor och farfar så var det han som såg till att de fick tofflorna på. De hann knappt innanför dörren förrän han förkunnade: Mamma gillar inte att man går in med skor. TA AV ER, tofflor står där.

Anonym sa...

Jag tycker nog att man får acceptera att det är så man gör i Italien, dvs behåller skorna på. Jag såg aldrig några problem med att folk gick in med skor när jag bodde i Italien, tvärtom kan jag reta mig på att man inte ens när det är fest i Sverige får ha skor på sig inomhus. Men det är klart, med tanke på att svenska hem städas inte ens hälften så ofta som italienska så får man väl förstå att svenskar inte vill ha indraget ytterligare skit utöver det som redan samlats sedan senaste dammsugningen sisådär en vecka tidigare. Usch och blä, tycker jag. Rensopade och skurade golv minst en gång om dagen, det är min (italienska) melodi. Och jag skulle aldrig fått för mig att förbjuda någon att röka hemma hos mig - det går ju så snabbt att vädra ut.

segsliten sa...

Anonym: Nu pratade jag i.o.f om släkten, när vänner kommer på besök så går de in med skor. Fast de brukar ju inte klampa runt utan håller sig oftast till vardagsrum och hall. Vad det gäller rökning så funkar det bra med balkongen. Ingen av mina rökande vänner har för vana att röka inomhus - inte ens när de är hemma hos sig själva. Och röker de inte inne när de är hemma så finns det ingen anledning att göra det hos mig.