onsdag 11 februari 2009

Livsbejakande tårvätska

I morse läste jag en artikel som handlade om kortisol, ett steroidhormon som också brukar kallas hydrokortison. Kortisolet kan vara farligt i både för höga som i för låga halter, och inverkar dessutom på vår psykiska hälsa.

En amerikansk neurolog har gjort en omfattande undersökning av våra tårar, och har därför kunnat påvisa huruvida olika typer av tårar inverkar på vår fysiska och psykiska hälsa. Han har efter en kemisk analys av tårar kunnat fastslå att olika sorters tårar innehåller olika typer av substanser. Och att tårar som fällts i det ena eller i det andra sammanhanget, har olika funktion. Han har sett att tårar som vi fäller av emotiva orsaker är fulla av stresshormonet kortisol, medan tårar som fällts vid t.ex. skalandet av en lök, inte hade det minsta spår av detta hormon. Han påstod därför att det är bra för oss att gråta. Att vi till och med förlänger vårt liv, eftersom vi med hjälp av tårarna gör oss av med giftiga substanser som kroppen inte mår bra av. Han pekade även på att kvinnor gråter mycket mer än män, i medeltal fyrtiosju gånger på ett år, medan männen bara gråter sju. Och eftersom kvinnorna oftast lever längre än männen, så tror han att detta kan vara en plausibel förklaring.
Summan av kardemumman är att vi inte ska hålla tillbaka våra tårar, utan gråta när vi känner att vi behöver det. Dessa tårar kan förlänga vårt liv med så mycket som fem år....åtminstone om vi ska tro på vad den amerikanska neurologen säger.

Så vrid på snyftventilen allihop så lever ni längre!

Fast efter en glädjande nyhet som den här, kommer jag väl inte lyckas klämma fram en endaste liten droppe på flera veckor...fem år minus...hur många dagar blir jag tvungen att dra av då?

6 kommentarer:

Veronica sa...

Intressant undersökning! Om du behöver lite gråttips så läs "Flyga drake" eller se "Ps I love you".
Garanterade tårar och förlängt liv :)

Kram

Lallis - liv och leverne sa...

Det låter kanon;)Kramis

Anonym sa...

jadu nu gråter jag ofta,började som sagt när jag var gravid men det hänger kvar än :)))

Anonym sa...

ja verkligen nu får det vara nog,om de köper tillbaka den ska vi lägga ut 3000 mer än vad denna kostade..men ett bättre märke..kan ju vara värt det.MCD är bäst!

Jessica och Johan sa...

Ja visst är det kanon när barnen äter. Men ibland kräks man ju nästa när man ser dem. avrt gör det av ALLT? Ha en skön kväll. kram

Anonym sa...

Tur då! Jag som är så blödig o gråter för ingenting!!