onsdag 30 september 2009

Skolmatten ...

... kan vara bra till mycket. Man kan jämföra priser på matvaror, räkna ut vad man skulle ha råd med om man vann på lotto eller, som i det här fallet, omvandla en energienhet till en annan, dvs. kalorier till kilowattimmar (kWh).

Enligt mina beräkningar kan man utvinna 0,88 kWh ur en liter rödvin (se förra inlägget) .

Med det skulle du kunna göra något av följande*:
  • använda av en hårtork i 33 minuter

eller

  • ha en 40 watts lampa tänd i 22 timmar

eller

  • använda brödrosten i 53 minuter och 4 sekunder.

Men hur mycket energi, såväl kroppsenergi som elektrisk energi, går det åt för att producera en liter rödvin? För att inte tala om hur mycket energi det kan tänkas gå åt för att frakta vinet till Sverige?

Nej, jag skulle nog tänka en vända till innan jag tog några vidare beslut om uppförandet av denna typ av energikälla.

* Källa: Energimyndigheten

3 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Majgadd, är du matematiker eller fysiker?

Helly på vift sa...

Jag kan rekommendera biodiesel annars. Lite vanlig matolja i dieseltanken fungerar hur bra som helst. Har du en ny bil àr det ett slags filter du màste ta bort, annars fungerar det dàr med. Bioetanol som det kallas àr inte riktigt lika lònsamt att framstàlla. Det àr bara i Brasilien som de kan framstàlla etanol fràn sockerròren pà ett lònsamt sàtt. Sjàlv hàller jag pà att undersòker att framstàlla biodiesel fràn mikroalger som àr jordens mest snabbvàxande vàxt. Man kan nàmligen utvinna fettet/oljan fràn dessa och anvànda den pà samma sàtt som dieseln. Mkt bra fòr miljòn oxà eftersom koldioxid utslàppen àr lika mycket som algerna konsumerar under vàxt-processen alltsà totalt lika med 0.

Kram!

segsliten sa...

Nilla: Ingetdera.

Helly: Det låter ju helt suveränt!