onsdag 17 februari 2010

Reaplan

Har just gått igenom Adlibris bokrea på nätet.
Nu måste jag bara välja.
Och om jag inte kan ... då får jag helt enkelt ta ett lån.
Böckerna är väl egentligen inte så dyra var för sig, men tillsammans ... huvva!
Sen måste jag kanske kolla vad SAS tar för att frakta ner dem.
Vad kan det bli för fraktsats på ett ton böcker?
Med tanke på vad man får betala för bagaget nuförtiden så blir det säkert billigare än att betala övervikt nästa gång jag flyger hem från Sverige.

tisdag 16 februari 2010

Karneval eller fettisdag?

Vad gör man när man inte vill sätta den ena traditionen framför den andra?
Klär ut sig till semla?

Om inte annat är det betydligt mer hälsosamt än det jag har hållit på med idag ... gottat mig.

Struntprat (Chiacchiere) eller Lögner (Bugie)
är två av de namn som används på dessa karnevalskakor.

Semlor och karnevalskakor i all ära men ibland kan det faktiskt bli lite för mycket av det goda.

tisdag 9 februari 2010

Tillökning ...

... eller lösryckt från roten

Efter fyra års idogt letande så bidde vi alltså plötsligt med hus. Bara sisådär ... mitt i alltihop.
Från sextiofem till tvåhundra kvadrat på bara ett par dagar. Snacka om tillväxt!

Och jag som just har målat om garderoben.

Är det inte lite klumpigt att låta måla om lägenheten i början på december och sedan köpa hus i slutet av samma månad?
Men det är väl sånt som händer. Och saker och ting händer oftast när de är som minst planerade.

För det vet jag ju, att om vi hade vi låtit bli att måla om lägenheten så hade vi med största sannolikhet inte hittat något hus (tankarna går ofrivilligt till den där förbaskade Murphy).

Jag kanske borde ha målat om för flera år sedan.
Då hade trädgården redan varit uppvuxen och fin vid det här laget. Nu har jag istället en väldans massa arbete framför mig. Både ute och inne.
Någon som känner sig manad?

Är det inte sådana här oväntade vändningar som gör livet intressant?
(Läs: Är det inte sådana här oväntade vändningar som ger en panik?)

Gick det inte lite i fortaste laget?

Jag har aldrig bott i hus.
Inget eget hus iallafall, så frågor huruvida jag bott i igloo, kåta eller wigwam undanbedjes. Jag är tillräckligt förvirrad ändå.

Just nu bor vi i en "klädkammare" på tredje våningen. Utan hiss.

Jag har i flera år svamlat om hur skönt det vore att bo i hus. Om att ha en egen ingång och slippa gå i en massa trappor jämt och ständigt.

Nu ska jag äntligen bo i hus. Med egen ingång och tre våningar bara för oss själva. Har jag missat nått?

Jag har också yrat om hur skönt det skulle vara att ha två toaletter.

Nu kommer vi ha fyra badrum. Och jag som lider av beslutsångest. Gissa vem som kommer kissa på sig innan hon lyckats välja toalett?

Det här med hus är väldigt ansträngande. Helt plötsligt har jag en massa frågetecken att rätta ut.

Led arkitekten av kronisk urinvägsinfektion?
Om klimparna går på toaletten och ropar: Färdig! Hur många dar tar det innan jag hittar till rätt toa?
Hur många dammsugarpåsar behöver jag när jag städar?
Kommer jag att tappa bort mig?
Kommer jag träffa mina barn lika ofta som förut?
Överhuvudtaget?
Det vore trevligt om vi åtminstone kunde sammanstråla på bemärkelsedagar och till jul. Påsk skulle också vara trevligt, men är inget måste.

Har vi det egentligen inte ganska bra här i garderoben? Här vet vi åtminstone var vi har varandra.

Vad sjuttsingen skulle jag måla om för?

Fast, då hade jag ju gått omkring här i vår älskade lilla klädskrubb och irriterat mig på de skitiga väggarna och suckat över hur trångt vi har det. Och det hade ju garanterat inte varit någon höjdare.

Men klumpigt är det.

Å andra sidan så är det lättare att sälja en fräsch lägenhet än en sunkig. Så det så!

Ett riktigt smart drag egentligen ...

Jag ska nog säga det när någon frågar:

"Klumpigt? Oh nej! Det var planerat. Vi tänkte att det skulle bli lättare att sälja. Dessutom så höjde det värdet på lägenheten ... massor faktiskt!"

Och jag skulle inte ens ljuga ... om jag bortser från den där meningen om hur "planerat" det var.

Jag vet att jag snackar persilja. Men det här bara en vanlig hederlig panikreaktion. Ju mer paniken växer, desto mer lösryckt blir det.

Men ...
... jag har blivit med hus ...
... och lägenheten är redan såld!

Jag kan bli stressad för mindre. Mycket mindre faktiskt.
Tärningen är liksom redan kastad. Och ångervecka finns tydligen inte i den här branschen. Jag sa något om det till mäklaren och han skrattade så han skrek. Han tyckte att jag hade humor. Det är i och för sig inte så konstigt. I det här landet får man ju inte ens ångervecka när man köper byxor. Det tycker däremot jag är lustigt. Kulturella skillnader?

Som sagt ... jag snackar persilja.

När allt kommer omkring så har jag egentligen inget att klaga över.
Vem vet, jag kanske till och med kan bli riktigt bundis med den där Herr Murphy.

För vad kan vara bättre än en nymålad lägenhet och ett hus? En trång och skitig garderob? Skulle inte tro det!

måndag 8 februari 2010

Min spontana kommentar ...

... till Dolph Lundgrens framträdande i Melodifestivalen:

"Han behövde nog ingen regi när han var med i Rambo."

Dags att ta sig ut ur garderoben

Eller, dags och dags. Det kommer ta ett par månader innan jag kommer ta det slutliga steget men ut ur garderoben ska jag minsann. Så det så! Det finns faktiskt ingen återvändo. Jag och Herr Segsliten har diskuterat fram och tillbaka. Jag har tänkt. Han har tänkt. Och sedan togs det stora beslutet i slutet av december. Tiden är inne. Det hela handlar egentligen bara om att bejaka våra behov.

Allt är klappat och klart. Inget mer klädskrubbsliv för mig. Inte nu när vi äntligen, efter fyra år, funnit en lösning som passar oss allihop.

fredag 5 februari 2010

Blyhatt

Ur Aftonbladet 14-08-2009:


Med andra ord en riktigt rejäl sängfösare. Ett helrör i samband med tandborstningen kanske. Eller varför inte ett par lådor rödtjut? Aftonbladet har rätt. Bättre tips om hur man får till en hejdundrande baksmälla får man leta efter!

torsdag 4 februari 2010

Kortkort

Huvudvärk är inte riktigt min grej. Inte alls faktiskt.

tisdag 2 februari 2010

Årets kassler

Efter att, med stor framgång, ha hängett mig åt intensivt frosseri och självömkan så tänkte jag nu helt inrikta mig på frosseri. Det känns liksom som om jag borde syssla med något jag verkligen är bra på. Och att obehärskat hänge mig åt kulinarisk njutning verkar jag inte ha det minsta problem med.

Ikväll kommer jag därför helhjärtat ägna mig åt att äta mig igenom följande meny:



Antipasti
Salumi misti: coppa, fiocco, pancetta, lardo dell'Antica Corte Pallavicina
di Polesine Parmense e salame di Varzi.
Culatello di Parma artigianale cotto alla brace.
Gola (lardo di razza nera di Parma, A. C. Pallavicina) e pane di segale.
Prosciutto affumicato della Foresta Nera con cipolle rosse caramellate.
Pancetta toscana cotta al forno con marmellata di finocchi e anice stellato.
Lasagnetta di baccalà con patate al latte.
Foie gras in scaloppa con fichi secchi al Brachetto e pane croccante.
Millefoglie di verdure con salsa al Parmigiano Reggiano.

Primi
Risotto alle quaglie con biscotti di parmigiano.
Spaghetti Cocco con uova di salmone, scorza di limone e peperoncino fresco.
Ravioli con pieno di castagne e salsa al torre Cives.
Strozzapreti con crema di broccoli e aringa affumicata.
Crema di zucca con porcini trifolati.

Alla piastra
Tagliata di controfiletto di manzo con insalata di patate alla menta.
Tournedos di filetto di manzo con crema di porcini e porri fritti.
Costata di manzo irlandese Drumling.
Fiorentina.
Secondi
Filetto di storione alla melissa, tortino di patate viola dolci e spinaci.
Lumache Helix Maire alla bourguignone. (N.12)
Cosce d'oca all' arancia con patate al burro e coste al limone.
Rognone di vitello trifolato alle pere con risotto allo zafferano.
Tartare di filetto di cavallo battuta a coltello con polvere di capperi,
sale di Maldon e senape al pepe verde.
Fagottino di verza con patate, funghi e robiola ai due latti.

Formaggi
Taleggio della Valsassina, Parmigiano Reggiano vacche rosse, gorgonzola cinque stelle Gelmini dolce e piccante.

Dolci
Tiramisù in cialda croccante.
Flan di gianduia “Venchi”.
Mousse di castagne con salsa di cachi al Cointreau.
Fondant al cioccolato “Venchi” con marmellata di lamponi.
Charlotte di mele al cioccolato.